Sıcak yeraltı suyunun yüzeye çıkması sonucu kaplıcalar oluşmaktadır. Diyadin ülkemizin en iyi on kaplıca bölgesinden biridir. Diyadin Kaplıcaları klorür sülfat, bikarbonat ve karbondioksit gazı bakımlarından zengindir ve minerilazasyon oranı 1 gr/lt olarak hesaplanmıştır. Özellikle romatizma, sinirsel rahatsızlıklar, cilt hastalıkları, kemik ve kireçlenme rahatsızlıkları ve siyatik gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Yaz aylarında çevre il ve ilçelerden gelenlerle kaplıcalarda bir canlılık yaşanır. Kaplıcalarda belediyeye ait tesisler olduğu gibi özel işletmeler de vardır. Yöre halkının ‘Çermik’ dediği Diyadin Kaplıcaları arasında Davut, Köprü, Tazekent ve Yılanlı çermikleri ilçe merkezine yakındır.
Diyadin Kaplıcaları ile birlikte; Afyonkarahisar Sandıklı, Ankara Kızılcahamam, Balıkesir Gönen, Yalova Termal, Bursa Oylat, Uşak Hamamboğazı, Manisa Kurşunlu, Yozgat Sarıkaya, Denizli Pamukkale, Sivas Çermik ve Bolu Karacasu ülkemizin bilinen en iyi kaplıca alanlarıdır.
Dünyanın bilinen şifalı suları ise; Japonya’da Kurokawa Onsen, İzlanda’da Blue Lagoon, Endonezya’da Banjar, Çin’de Huanglong Milli Parkı, İtalya’da Terme di Saturnia ve ABD’de Grand Prismatic Spring’dir.
Davut Çermiği
Davut Çermiği, Yılanlı Çermiği’nin kuzeydoğusuna düşer. Davutköy’den gelen çeşme suyunun üzerinde olduğu için bu ad verilmiştir. Diyadin’in en çok rağbet gören kaplıcasıdır. Özellikle yaz aylarında çevre illerden gelen yerli turistlerin burada konaklamalarıyla çermik en kalabalık günlerini yaşar. 27 Ekim 2017 gün ve 30223 sayılı Resmi Gazete’de ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edilmiştir.
Köprü Çermiği
Köprü Çermiği, Yılanlı Çermiği’nin 500 m kuzeybatısındadır. Evliya Çelebi burayı ‘gemab-i ibretnüma’ (ibret verici ılıca) diye anmıştır. Suyu birkaç yerden çıkmaktadır. Suyu kireç ve kükürt bakımlarından zengin olduğundan yüzeye çıktığı yerlerde renkli traverten tabakaları oluşmuştur. Bu çermiğin su sıcaklığı Yılanlı ve Davut çermiklerine göre daha fazladır. Suyun çıktığı yerden 10-15 m ilerde havuzlar yapılmış, bu havuzların etrafı bir duvarla çevrilmiştir. Havuzlardan biri bayanlar, diğeri ise erkekler için ayrılmıştır. Ayrıca ailece çermikten yararlanmak isteyenler için saatlik kiralamaya uygun iki özel havuzu vardır. 27 Ekim 2017 gün ve 30223 sayılı Resmi Gazete’de ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edilmiştir.
Yılanlı Çermiği
Yılanlı Çermiği, kaplıcaların merkezinde, Murat Çayı’nın kıyısındadır. Öteki çermiklere göre daha şifalıdır. Suyu alttan kaynar ve serindir. Sıcaklığı 37 dereceyi geçmez. Yıllar önce su kaynağında yılan görüldüğü için bu ad verilmiştir. Suyun yapısında kalsiyum, bikarbonat, sülfür, karbondioksit, kükürt gibi mineraller vardır. Kaplıca suyu romatizmaya, cilt hastalıklarına, sinir ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Fakat kaplıca uzun yıllardan beri kullanılmadığından büyük ölçüde hasara uğramıştır. 27 Ekim 2017 gün ve 30223 sayılı Resmi Gazete’de ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edilmiştir.
Metin ve fotoğraflar: İsmail Şahinbaş
01.10.2023